Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


La 19 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 1190/C din 13 iulie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 662 din 19 iulie 2023

Noul Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare cuprinde 90 de specializări și ține seama de evoluțiile înregistrate la nivel de societate în ansamblu și de nevoile sistemului judiciar, în particular, fiind elaborat în cadrul proiectului „Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare” (cod SIPOCA 639, cod SMIS 126229), cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, implementat de Ministerul Justiției, în calitate de beneficiar (lider de proiect), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul București.

Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare se dorește a fi un îndrumar ce are caracter consultativ și care vine în sprijinul instanțelor, al organelor de urmărire penală și al altor organe cu atribuții jurisdicționale, în vederea identificării mai facile a specializărilor expertizei tehnice judiciare. În același timp, Ghidul poate constitui un instrument util pentru toți ceilalți participanți la actul de justiție.

Totodată, conținutul Ghidului specializărilor expertizei tehnice judiciare a fost adaptat în vederea integrării sale într-o aplicație informatică, ce permite oricărei persoane interesate să acceseze rapid și facil Ghidul.
Aceste instrumente aduc un plus de eficiență sistemului judiciar și reflectă angajamentul Ministerului Justiției de a dezvolta și moderniza profesiile juridice conexe, urmând a continua acest demers în perioada următoare.

Nomenclatorul, Ghidul și aplicația informatică sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului Justiției, la secțiunea https://www.just.ro/ghidul-specializarilor-expertizei-tehnice-judiciare/.


Publicat in: 20/01/2024