Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


O nouă procedură de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România

Ministerul Justiției a declanșat, astăzi, 16.05.2022, o nouă procedură pentru selectarea a încă 11 candidați pentru funcția de procuror european delegat în România. În urma procedurilor anterioare, derulate la nivel național, 9 procurori europeni delegați, propuși de Ministerul Justiției, au fost numiți prin decizii ale Colegiului EPPO.

Procurorii interesați, care au o experiență relevantă în sistemul judiciar românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor contra intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracțiunilor în domeniul fiscal sau vamal, își pot depune candidaturile, în format electronic, până la data de 01.06.2022, inclusiv.

Interviul va avea loc în fața comisiei de selecție în perioada 16-17 iunie 2022, rezultatele urmând a fi anunțate în data de 20.06.2022.

Informațiile privind procedura de selecție pot fi consultate la acest link: https://www.just.ro/anunt-privind-declansarea-procedurii-de-selectie-a-candidatilor-pentru-functia-de-procuror-european-delegat-in-romania-3/

Elemente de context:

Parchetul European (EPPO) este un organism independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv: frauda, corupția, spălarea banilor, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii.

EPPO și-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituțiile și organismele UE, precum și autoritățile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO trebuie să raporteze către EPPO orice comportament infracțional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă și alte infracțiuni.


Publicat in: 16/05/2022