Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției prin care fugarii sunt obligați să – și plătească cheltuielile de aducere în țară, București,14 mai 2024

Camera Deputaților a adoptată astăzi, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției prin care fugarii sunt obligați să-și plătească cheltuielile de aducere în țară (Proiect de Lege pentru completarea art.16 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală / PL-x nr. 247/2024).

Referitor la această lege, ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a declarat astăzi următoarele: ”Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă din justiția din România. Asta pentru că legea ”fugarul plătește” a fost adoptată de Parlament, Camera Deputaților, și merge la promulgare. Se știe că unii dintre condamnați și-au descoperit valențe de atleți, de atleți penali! Știți că statul român a cheltuit în 2023 să aducă înapoi fugarii circa 10 milioane de lei. Ministerul Justiției a făcut acest proiect, de bun simț, anume ai fugit de justiția din țară, îți plătești costurile pentru aducerea ta în țară, nu le mai plătește statul român. Suntem pe drumul cel bun!”

Legea are în vedere 2 ipoteze. În cazul în care fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în țară urmează să fie avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. În cea de a doua ipoteză, în care fugarul, reușește să fugă din țară după ce este condamnat definitiv, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în România urmează să fie recuperate printr-o acțiune în instanța civilă, titularul acțiunii fiind ministerul care a făcut cheltuielile. Această acțiune va fi scutită de taxa de timbru și va fi judecată cu celeritate.

Noua lege se referă strict la persoanele urmărite internațional, cele care consideră că prin fugă vor scăpa de răspunderea penală, de executarea pedepsei.


Publicat in: 14/05/2024