Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Participarea Ministerului Justiției, prin domnul George Cătălin ȘERBAN, secretar de stat, la Consiliul Informal Justiție și Afaceri Interne – Logroño, 21 iulie 2023

Dl. George Cătălin SERBAN, secretar de stat, a participat astăzi, 21 iulie 2023, la sesiunea justiție a Consiliului Informal Justiție si Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

Subiectele aflate pe ordinea de zi au vizat îmbunătățirea accesului la justiție, cu accent special asupra accesului persoanelor cu dizabilități, și mecanismele naționale de îmbunătățire a protecției acordate victimelor criminalității.

În ceea ce privește îmbunătățirea accesului la justiție, concluziile discuțiilor au reliefat faptul ca acesta reprezintă un element cheie al statului de drept. Acest aspect este evaluat anual în statele membre, prin intermediul Mecanismului privind statul de drept. O componenta importanta a accesului la justiție este digitalizarea sistemelor judiciare, inclusiv prin utilizarea noilor tehnologii, precum inteligenta artificială.

Un aspect important este reprezentat de formarea profesionala a practicienilor în relația cu persoanele cu dizabilități în contextul în care accesul la justiție este un drept fundamental al tuturor cetățenilor Uniunii.

Reprezentantul României a menționat proiectele aflate în derulare pentru promovarea accesului persoanelor cu dizabilități la justiție. De asemenea, a susținut adoptarea cât mai rapida a propunerii de Regulament privind competența, legea aplicabila, recunoașterea și executarea măsurilor dar și cooperarea în materie de protecție a adulților.

La cel de al doilea subiect de pe agenda reuniunii, discuțiile s-au concentrat asupra modalităților de îmbunătățire a mecanismelor de protecție a victimelor criminalității. În context, s-a exprimat susținerea de către statele membre a recentei propuneri de modificare a Directivei 2012/29 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității.

România a susținut instituirea unor standarde cât mai ridicate privind protecția victimelor criminalității, prin cooperarea interinstituționala și pregătirea adecvata a practicienilor în domeniu. A amintit, de asemenea, principalele progrese: revizuirea mecanismelor și standardelor de sprijin pentru victime, simplificarea Mecanismului de acordare de compensații  precum și extinderea listei de prejudicii pentru care victimele pot obține compensații financiare din partea statului.

dl secretar de stat George Serban si dl Sebastian Kaleta, secretar de stat in Guvernul Poloniei


Publicat in: 21/07/2023