Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Participarea ministrei justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, la conferința informală a Miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei

Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a participat în data de 11 septembrie la Conferința Informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei – „Justiție pentru Ucraina”, desfășurată la Riga, Letonia.

În cadrul conferinței, ministra justiției a avut o intervenție la sesiunea I – „Asigurarea răspunderii cuprinzătoare în contextul agresiunii ruse: tribunalul internațional pentru crima de agresiune și mecanism de compensare: lansarea Registrului de daune”. Alina-Ștefania Gorghiu a afirmat că „Restaurarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a face dreptate victimelor rămân obiectivele noastre. Pacea și justiția nu pot fi separate!”. De asemenea, demnitarul român a evidențiat că România s-a alăturat grupului de state care lucrează cu Ucraina pentru a identifica cea mai bună bază legală pentru înființarea unui Tribunal special pentru sancționarea crimelor de agresiune săvârșite în Ucraina și că statul român participă, de asemenea, la faza start-up a Centrului pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul cipriot, Anna Koukkides-Procopiou. Demnitarul român a exprimat apreciere cu privire la buna cooperare judiciară bilaterală dintre cele două state. Cele două părți au discutat oportunitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul administrației penitenciare.

Combaterea consumului și traficului de droguri a fost, de asemenea, un subiect pe agenda dialogului româno-cipriot. Ministra justiției din România a afirmat că sunt căutate cele mai bune soluții legislative pentru combaterea consumului și traficului de droguri. Ministra cipriotă a justiției a afirmat că Cipru este în favoarea unei abordări graduale a combaterii fenomenului.

Partea cipriotă și-a arătat întreaga disponibilitate de a coopera cu Ministerul român al Justiției, ținând cont de provocările cu care se confruntă ambele sisteme judiciare. Ambii miniștri și-au exprimat determinarea de a continua reformele, apreciind că dificultățile pot și trebuie să fie depășite, iar cooperarea din cadrul UE reprezintă un instrument de sprijin esențial.

De asemenea, Alina-Ștefania Gorghiu a avut o nouă întrevedere cu omoloaga din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru. Cele două ministre au discutat aspecte despre statusul proiectelor privind dezvoltarea cooperării bilaterale stabilite cu ocazia vizitei delegației române la Chișinău din august.

Pe marginea conferinței, ministra justiției a avut o întrevedere cu ministrul italian adjunct de justiție, Francesco Paolo Sisto. În cadrul dialogului, partea română a subliniat deschiderea pentru dezvoltarea cooperării judiciare bilaterale, la nivel tehnic.

Totodată, ministra justiției a exprimat interes pentru realizarea unui schimb bilateral de experiență în materia recuperării prejudiciilor rezultate din comiterea de infracțiuni și a medierii.

Suplimentar, a adresat o invitație omologului italian de a efectua o vizită oficială în România. Ministrul italian adjunct s-a arătat, de asemenea, deschis propunerii de a efectua un schimb de experiență în domeniile anterior menționate.


Publicat in: 12/09/2023