Participarea ministrei justiției, dna Alina Gorghiu, la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2023 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)
În cursul zilei de 27 februarie 2024, ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a participat la sediul DIICOT la ședința de evaluare a activității desfășurate în anul 2023 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Prezentăm intervenția avută de dna Alina Gorghiu cu acest prilej:
Stimate doamne și stimați domni procurori,
Mă bucur să mă aflu aici într-un context aniversar, în care marcăm 20 de ani de când angajamentul statului român de a lupta împotriva celor mai grave forme de criminalitate a îmbrăcat o formă instituțională, prin DIICOT.
Și mai am o bucurie: ca stau la acest bilanț lângă dna Procuror-șef Alina Albu, o femeie puternică, care conduce o instituție puternică. În lumea din care vin eu femeile sunt rara avis, așa ca mai am momente de bucurie nereprimată când văd ca lucrurile stau altfel în sistemul de justiție.
Revin. DIICOT a evoluat mult, devenind o structură importantă a Ministerului Public, cu o misiune deloc ușoară, mai ales într-o eră a schimbării, în care criminalitatea se adaptează și pătrunde în viețile noastre sub forme neașteptate, cu consecințe directe asupra siguranței comunității.
Pentru a răspunde adecvat acestor forme complexe de infracționalitate, noi, ca autorități ale statului, trebuie să cooperăm exemplar.
Și ne străduim să adoptam măsuri de politică publică prin care încurajăm sistemul judiciar să livreze un act de justiție așa cum îl merită cetățenii unui stat democratic, plătitori de taxe. Îmi doresc să văd cum aceste măsuri se traduc în profesionalism și performanță.
Mai mult decât criterii cantitative, trebuie vizată permanent performanța calitativă - anchete eficiente, bazate pe un probatoriu inatacabil și confirmate de soluțiile instanțelor de judecată.
Și pentru că vorbeam de măsuri, una cu o valoare aparte anul trecut a fost suplimentarea schemei de personal cu 50 de noi posturi dintre care 25 de procurori, într-un moment în care, îmi amintesc, chiar și secția de procurori din CSM a avut ezitările sale. Dar nevoile stringente trebuie să fie gestionate imediat cu resurse, de la cele umane, până la cele financiare sau orice altă natură!
Vorbind de resurse umane, trebuie să urmărim creșterea gradului de ocupare a funcțiilor de execuție, dar și a celor de conducere. Și nu pot să nu remarc faptul că la ultima procedură de selecție organizată de Ministerul Justiției niciun procuror nu s-a înscris pentru funcția de adjunct al Direcției. Va rog să nu ezitați sa alegeți noi provocări profesionale, inclusiv ocuparea unor funcții în managementul parchetelor!
Bilanțul prezentat astăzi arată că principalele forme de manifestare a criminalității organizate au rămas traficul de droguri (72,77%) urmat de infracțiunile informatice (16,86%) și traficul de persoane (3,96%). Sunt și alte forme foarte grave ale criminalității, chiar dacă numărul de dosare este mai redus: terorismul, criminalitatea economico-financiară sau evaziunea fiscală.
Multe dintre aceste fenomene au caracter transfrontalier și pentru combaterea lor un factor de succes este folosirea curentă a echipelor comune de anchetă sau a ordinului european de anchetă, domenii în care DIICOT a devenit un adevărat model de bune practici.
Amplificarea fenomenului drogurilor este o realitate confirmată de numărul din ce în ce mai mare de dosare aflate în lucru sau soluționate de DIICOT. De aceea, munca de prevenire, intervenția în școli, în licee, este esențială. Este crucial să prezentăm copiilor consecințele devastatoare ale consumului de droguri, astfel încât nu doar teama de sancțiune să îi țină departe de acesta. Vă reamintesc că avem la îndemână un protocol de educație juridică și va asigur ca mulți adolescenți așteaptă să vorbiți cu ei despre asta.
Toate formele de infracționalitate aflate în competența DIICOT au un numitor comun – motivația financiară a infractorilor, acumularea de câștiguri mari în timp scurt. Trebuie să loviți acolo unde doare! Înființarea noului compartiment de investigații financiare e o măsură utilă în acest sens, împreună cu o colaborare intensificată cu ANABI.
Agenția dispune de experiență în administrarea bunurilor indisponibilizate și identificarea bunurilor aflate în jurisdicții străine, așa încât este o resursă esențială.
Recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni este cu atât mai importantă cu cât banii se întorc în societate sub forma proiectelor de educație juridică, a programelor de prevenire a criminalității sau de sprijin efectiv pentru victime.
Este funcțional sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere. Iar printre victimele care se pot califica pentru acest ajutor sunt inclusiv acelea care au fost traficate. Anul acesta este primul an! Am alocat buget pentru 300 de vouchere pentru victimele infracțiunilor fiecare în cuantum maxim de 16.500 lei. Sigur că vom putea suplimenta dacă va fi necesar.
Nu aș dori să închei fără să aduc în atenție o inițiativă care mie îmi place mult, o etichetă bună a DIICOT, cu efect pozitiv pentru societate. Organizarea, la nivel național, în trei rânduri în cursul anului 2023, a acțiunilor operative de tip ”Ziua Z”. Cei care încalcă legea trebuie să înțeleagă că oricare zi poate fi pentru ei ”Ziua Z”: o posibilă ultimă zi în libertate.
Închei prin a mulțumi DIICOT pentru efortul susținut din anul 2023 în lupta contra criminalității organizate.
Mult succes în 2024!
Publicat in: 27/02/2024