Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Participarea ministrului Justiției, Stelian ION, la reuniunea miniștrilor Justiției din statele membre UE

[:ro]

Ministrul Justiției, Stelian ION, a participat joi, 11 martie 2021, la reuniunea miniștrilor Justiției din statele membre UE, organizată de Președinția portugheză a Consiliului UE, în format videoconferință.

Miniștrii Justiției au purtat o amplă dezbatere asupra reținerii datelor în scopul prevenirii şi combaterii criminalității şi un schimb de opinii pe marginea Concluziilor Consiliului privind consolidarea aplicării Cartei drepturilor fundamentale în cadrul UE.

„România se alătură delegațiilor care susțin necesitatea unui regim armonizat privind reținerea datelor la nivelul UE, care să țină seama de jurisprudența Curții de Justiție a UE. Practicienii ne-au semnalat o serie de probleme ce decurg din lipsa unui regim uniform de reținere a datelor la nivelul Uniunii. In lipsa unui regim de reținere a datelor, unele tipuri de date, care pot fi singurele dovezi care conduc la identificarea autorilor infracțiunilor grave - cum ar fi pornografia infantilă - devin inaccesibile. Aspectele semnalate mai sus devin problematice îndeosebi în cooperarea transfrontalieră, fragmentarea legislativă aducând deservicii prevenirii şi combaterii criminalității. Un regim uniform de reținere a datelor la nivelul Uniunii este necesar tocmai pentru a preîntâmpina problemele care apar în cooperarea judiciară”, a declarat ministrul Justiției.

Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, dezbateri privind concluziile Consiliului privind formarea profesioniștilor din justiție, stadiul operaționalizării Parchetului European, combaterea conținutului online ilegal, în contextul propunerii de Regulament privind o piață unică pentru serviciile digitale (DSA), pregătirea celui de-al doilea Raport privind statul de drept în statele membre UE, ce urmează a fi publicat de Comisia Europeană în iulie 2021.

Următoarea reuniune a miniştrilor Justiţiei va avea loc pe 7 iunie 2021, la Luxemburg.

[:]


Publicat in: 11/03/2021