Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Problemele din sistemul penitenciar și ale grefierilor în atenția ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut, în cursul zilei de marți, 21 decembrie 2021, o serie de întâlniri cu directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanți ai sindicatelor din această instituție, precum și cu un sindicat reprezentativ al grefierilor.

1. Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Discuțiile s-au axat pe necesitatea implementării, în continuare, la nivelul penitenciarelor a unor obiective prioritare pe termen scurt și mediu. Acestea sunt legate de asigurarea stării de sănătate a angajaților și deținutilor, de respectarea Planului de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, de menținerea dialogului social cu sindicatele, precum și de respectarea graficelor privind investițiile și dezvoltarea infrastructurii. La întâlnire a participat și Tiberiu Ungureanu, consilierul ministrului Cătălin Predoiu.

2. Tot astăzi, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire de lucru cu o delegație reprezentativă a Blocului Național Sindical, formată din Dumitru Costin, președintele BNS, Cătălin Trăistaru, președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, și Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.

În cadrul dialogului, desfășurat la Ministerul Justiției, au fost dezbătute probleme legate de modificarea Ordonanței 130/2021 în Parlament, urgentarea aprobării Proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate judiciară, precum și alte probleme legate de salarizarea grefierilor și polițiștilor de penitenciar.

Ministrul Justiței a subliniat deschiderea sa totală pentru dialogul instituțional cu sindicatele, subliniind că este decis să elimine blocajelor create în anul 2021 pe agenda Justiţiei. El a mai menționat că problemele ridicate se află deja în atenția sa, iar soluțiile pot fi găsite printr-un parteneriat onest și constructiv. Totodată, Cătălin Predoiu a subliniat că pentru rezolvarea acestora va iniția discuții și cu Ministerul Finanțelor, MAI și Guvern.

În urma întâlnirii, s-a convenit și reactivarea grupului de lucru tehnic inițiat în 2020 cu privire la proiectul Statutului personaului auxiliar, precum și înființarea unui nou grup de lucru care să analizeze problemele ce privesc sistemul de justiție din cadrul PNRR. La întâlnire a participat și Tiberiu Ungureanu, consilierul ministrului Cătălin Predoiu.

3. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire de lucru și cu reprezentanți ai sindicatelor din penitenciare afiliate Cartel Alfa: Cosmin Dorobanțu, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Ionuț Mogîldea, Federația Polițiștilor de Penitenciare și Florin Șchiopu, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP).

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute probleme legate de actualizarea acordului colectiv de muncă, eliminarea deficitului de personal din sistemul penitenciar, dar și aplicarea în integralitate a legii salarizării, precum și indexarea pensiilor.

Reprezentanții sindicatelor au apreciat finalizarea într-un timp scurt a legii privind specialistul de clasa și au subliniat buna conlucrare pe care au avut-o cu actualul ministru al Justiției în timpul mandatelor precedente.

În ceea ce privește posibilele modificări ale Ordonanței 130/2021 în Parlament, ministrul Cătălin Predoiu a subliniat că orice modificare a acesteia se va aplica întregii familii ocupaționale din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, nu doar unei anumite categorii.
La întâlnire a participat și Tiberiu Ungureanu, consilierul ministrului Cătălin Predoiu.


Publicat in: 21/12/2021