Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații inițiat de Ministerul Justiției a fost adoptat de Guvern și va fi trimis către Parlament

În ședința de Guvern din data de 2 noiembrie 2023 a fost adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații inițiat de Ministerul Justiției. Proiectul va fi trimis către Parlament în vederea dezbaterii și adoptării.

Ministra justiției, Alina Gorghiu a declarat următoarele: ”Asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului și libertăților cetățenești și au un rol crucial pentru funcționarea democrației și a societății românești. Măsurile propuse acum pentru digitalizarea și debirocratizarea domeniului reprezintă un sprijin pentru ele și, indirect, pentru beneficiarii acestora, cetățenii. Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de dezbateri și a zeci de întâlniri la care au participat peste 70 de organizații neguvernamentale. Este foarte important faptul că Guvernul a păstrat regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat.”

Printre măsurile propuse prin proiectul de act normativ se numără realizarea unui registru unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informații despre asociațiile și fundațiile înregistrată în România. Finanțarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiției cu o valoare de peste 5,2 milioane lei.

De asemenea, sunt propuse măsuri în vederea debirocratizării procedurilor legate de înființarea asociațiilor și fundațiilor. Așa cum a solicitat societatea civilă, în viitor folosirea cuvintelor „național” sau „român” va fi lăsată la aprecierea instanței, fără să mai fie nevoie de acordul SGG.

Alte măsuri vizează eliminarea obligației numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociațiile al căror activ patrimonial nu depășește 16 milioane lei precum și modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate.

În prezent, în România numărul total de ONG-uri înregistrate este de 137.963, dintre care: asociații - 114.714, federații - 1624, fundații - 20779, persoane juridice străine - 39 și uniuni - 807. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194.


Publicat in: 02/11/2023