Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Protecție consolidată pentru avertizorii în interes public

[:ro]Ministerul Justiției a organizat online, joi, dezbaterea publică a proiectului de Lege privind protecția avertizorilor în interes public care urmează să transpună în legislația națională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Avertizorul în interes public este o persoană fizică care efectuează o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.

Proiectul de lege, care se află în dezbatere publică din data de 5 martie 2021 (http://www.just.ro/proiect-de-lege-privind-protectia-avertizorilor-in-interes-public/), consolidează protecția prevăzută de cadrul normativ deja existent, completându-l cu norme și garanții suplimentare, aliniindu-l la un nivel ridicat de protecție și păstrând totodată caracteristicile specifice ale acestuia. Spre deosebire de legislația actuală, proiectul instituie obligativitatea aplicării legislației privind protecția avertizorilor şi persoanelor juridice de drept privat, fiind instituită în sarcina acestora obligația de a identifica sau institui canale interne de raportare.

La dezbatere au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, precum și persoane interesate de acest domeniu de reglementare. Propunerile, sugestiile și opiniile prezentate de participanți constituie o resursă importantă pentru Ministerul Justiției în găsirea celor mai potrivite soluții normative, adecvate importanței domeniului reglementat. Le mulțumim participanților și contăm pe o bună colaborare și în viitor.

[:]


Publicat in: 09/04/2021