Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


România, prin Ministerul Justiţiei şi Ambasada României la Chișinău, alături de autoritățile din Marea Britanie, coordonează asistența pentru reformele anticorupție de la Chișinău şi oferă Moldovei suport direct prin cooperare interinstituțională în format extins

România, prin Ministerul Justiţiei, reprezentat de George Cătălin Şerban, secretar de stat, şi Marea Britanie, prin Foreign and Commonwealth Office, reprezentat de Justin McKenzie Smith, director, au co-prezidat, în data de 15 iulie 2022, lucrările Grupului de lucru privind lupta anticorupție din cadrul Celei de-a doua Conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform/MSP).

Evenimentul este organizat la nivelul miniștrilor afacerilor externe, de către ministerele de resort din România, Germania şi Franța.
Respectând formatul conferinței anterioare, organizată în data de 5 aprilie, la Berlin, de aceleași state, Conferința de la București şi-a propus continuarea dezbaterilor şi a colectării de sprijin financiar şi asistență tehnică pentru autoritățile de la Chișinău, în contextul războiului din Ucraina. Discuțiile s-au organizat pe domenii esențiale ce au preluat formatul unor Grupuri de lucru, după cum urmează: (1) Războiul din Ucraina şi situația umanitară a refugiaților, (2) Lupta anticorupție, ca prioritate pe agenda reformelor din Republica Moldova, (3) Provocări privind energia întâmpinate de Republica Moldova, (4) Asistență financiară/Dezvoltarea rezilienței economice a Republicii Moldova, (5) Managementul eficient al frontierelor.

Cu ocazia lucrărilor Grupului de lucru privind lupta anticorupție, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis următorul mesaj:

Prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 privind aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), liderii UE s-au ridicat la înălțimea așteptărilor și responsabilităților lor și au acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat, confirmând că aceste țări și cetățenii lor sunt bineveniți în familia Uniunii Europene. UE a fost din nou creativă. A răspuns rapid noilor realități create de agresiunea Rusiei în Ucraina, anunțând o decizie care ține cont de meritele acestor țări și de determinarea autorităților lor de a menține o cale europeană. Realizarea este una istorică, iar felicitările trebuie transmise şi autorităților de la Chișinău. Acum este nevoie de realizări concrete pentru a fi dovedită capacitatea acestor țări de a-şi însuși cu adevărat valorile Uniunii Europene prevăzute de tratele sale de constitutive.
Ceea ce este important de știut este că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu sunt singure pe acest drum. România a fost una dintre țările care au susținut constant Republica Moldova pe drumul său european. România va continua să facă acest lucru. Instituțiile UE urmează să fie ghizii și partenerii Republicii Moldova pentru a finaliza cu succes procesul de aderare, așa cum au fost şi în perioada aderării României la UE. Știm cu toții că ceea ce ne așteaptă este poate mai dificil decât obținerea acestui statut de candidat, dar suntem cu toții aici pentru a sprijini eforturile autorităților de la Chișinău.

În continuare, secretarul de stat George Cătălin Şerban a arătat că: Pornind de la Planul nostru bilateral de acțiuni încheiat între cele două ministere de justiție în februarie 2022, România a oferit asistență tehnică autorităților Republicii Moldova și a făcut noi propuneri în direcția sprijinirii prevenirii și luptei împotriva corupției, propuneri care se regăsesc în registrul de asistență tehnică în domeniul Justiției, elaborat de Ministerul Justiţiei de la Chișinău ca urmare a lucrărilor din cele două Grupuri de lucru privind lupta anticorupție, şi care a stat la baza discuțiilor din cadrul Conferinței de la București. Astfel, Ministerul Justiției din România, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională de Integritate și Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate au dezvoltat programe concrete cu autoritățile omoloage din Republica Moldova sau au făcut propuneri de asistență tehnică viitoare”.

În marja Conferinței, au mai avut loc:
• în data de 14 iulie 2022, întâlniri bilaterale la sediul Ministerului Justiţiei şi la cel al Direcţiei Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, între delegația Republicii Moldova, alcătuită din doamna Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi domnul Iulian Rusu, directorul Centrului Naţional Anticorupție, şi reprezentanți ai Ministerului Justiţiei din România (domnul secretar de stat George Cătălin Şerban), Administrației Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (domnul Cornel Călinescu, director general) şi Direcţiei Generale Anticorupție (doamna Manuela Popescu, director adjunct);

• în data de 15 iulie, post-conferință, întâlniri bilaterale la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiţie şi la cel al Direcţiei Naţionale Anticorupție, între domnul Dumitru Robu, procuror general interimar, şi ceilalţi membri ai delegației Republicii Moldova antemenționaţi, şi doamna Gabriela Scutea, Procuror General, respectiv domnul Crin Bologa, procuror șef.

La lucrările Grupului de lucru privind lupta anticorupție, alături de reprezentanții României, Marii Britanii şi Republicii Moldova, au participat reprezentanți din partea: Franței, Germaniei, Țărilor de Jos, Letoniei, Estoniei, Confederației Elvețiane, Serviciului European de Acțiune Externă, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).


Publicat in: 15/07/2022