Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Transformarea digitală a Registrului Asociațiilor și Fundațiilor pentru proceduri mai eficiente și mai rapide

[:ro]

29 iulie 2021 – Comunicat de presă

Un cadru legal îmbunătățit pentru ONG-uri

 În sprijinul întregii societăți civile, Ministerul Justiției propune reformarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor, precum și a procedurilor de înregistrare/modificare a actelor constitutive a asociațiilor și fundațiilor.

Concret, ne propunem:

  • Înregistrarea și modificarea mult mai rapidă a actelor constitutive ala ONG-urilor;
  • Accesul mult mai simplu și rapid la informațiile privind ONG-urile;
  • Degrevarea instanțelor de judecată de aceste activități și trecerea lor într-un sistem digitalizat care deja și-a dovedit eficiența, cu renunțarea la dubla evidență – instanțe și Ministerul Justiției;
  • Toate acestea cu menținerea tuturor garanțiilor privind neafectarea activității ONG-urilor ca urmare a simplificării și eficientizării acestor proceduri,
  • Reglementarea altor aspecte ce țin de activitatea organizațiilor ce acționează în zona societății civile

Tehnic, dorim ca modificările să asigure un acces la datele relevante, mai eficient și mai rapid pentru cei implicați în ONG-uri dar și pentru restul cetățenilor, asigurarea interoperabilității cu ECRIS IV și ulterior ECRIS V (pentru transmitere automată de date, respectiv hotărâri judecătorești și alte înscrisuri), cu bazele MFP, ale ANAF (pentru codul fiscal), cu MAI (pentru cartea de identitate electronică), simultan cu reducerea riscurilor operaționale si cybersecurity.

Referitor la procedurile de înregistrare și modificare a actelor organizațiilor neguvernamentale, chiar și după simplificările aduse OG 26/2000 anul trecut, prin Legea 276/2020, timpul necesar acestor proceduri continuă să fie mult mai mare decât în cazul societăților comerciale. De pildă, dacă înființarea unei societăți comerciale durează, în medie, o săptămână, înființarea unui ONG durează, peste o lună, uneori mai mult, datorită diferenței dintre proceduri. O posibilă soluție pe care o explorăm este transferul Registrului Asociațiilor și Fundațiilor de la Ministerul Justiției respectiv grefele instanțelor de judecată la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Aceasta ar însemna integrarea registrului în sistemul IT de la ONRC, eventual și cu adoptarea procedurilor ce se folosesc în cazul societăților comerciale.

Sub coordonarea secretarului de stat Mihai Pașca Ministerul Justiției a demarat realizarea unei evaluări instituționale a OG 26/2020 și împreună cu asociațiile și fundațiile interesate să  identifice și să analizeze problemele care încă grevează activitatea ONG-urilor vor fi stabilite soluțiile de intervenție prin politici publice. Ministerul Justiției invită în procesul de consultare publică toate organizațiile neguvernamentale interesate.

Lansarea consultării se face în contextul accelerării procesului de transformare digitală a serviciilor publice din sistemul justiției și ținând cont de principiile UE pentru transformarea digitală/interoperabilitate: „citizen centric”, „once only”, „sharing and reuse”, „open data”.

[:]


Publicat in: 29/07/2021