Vizita doamnei Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, în contextul dialogului privind statul de drept dintre Comisie şi Statele Membre UE
În contextul vizitei în România a doamnei Věra Jourová, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie bilaterală pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei. Au fost abordate şi subiecte de interes pentru agenda europeană, şi anume stadiul proiectului de lege prin care se transpune Directiva privind protecţia avertizorilor de integritate, măsuri de susţinere, la nivel naţional, a Parchetului European, şi susţinerea proiectului de directivă privind protecţia persoanelor implicate în acţiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive (Strategic lawsuit against public participation- SLAPP), recent lansat de Comisia Europeană.
În cadrul discuțiilor, vicepreședinta Comisiei Europene a salutat angajamentul politic solid al României pentru îndeplinirea recomandărilor MCV. Totodată, Věra Jourová a subliniat faptul că susține tranziția către un mecanism al statului de drept (Rule of Law) pentru toate statele UE, inclusiv România, odată ce recomandările MCV sunt îndeplinite.
Cătălin Predoiu a subliniat necesitatea modificării de urgenţă a legilor Justiţiei, pentru a răspunde recomandărilor Comisiei Europene în context MCV, acesta fiind cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. În paralel, proiectul de lege de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale este finalizat. Acestea sunt cele două mari proiecte necesar a fi adoptate de Parlament până la finalul acestui an, având în vedere că sunt şi jaloane PNRR.
Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care a fost desfiinţată SIIJ, ministrul Justiţiei a menţionat că sunt deja numiţi 39 de procurori delegaţi din cei 40 propuşi de CSM, în urma finalizării primei proceduri de selecţie. O a doua procedură de selecţie a procurorilor special desemnaţi pentru structura centrală este în desfăşurare. De menţionat că toate cele 6774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă curţile de apel.
Parchetul European este instituţia europeană puternic susţinută de România încă din stadiul de negociere a Regulamentului prin care a fost înfiinţată. În prezent, nouă procurori europeni delegaţi îşi desfăşoară activitatea la nivel central şi local, iar săptămâna trecută a fost finalizată cea de-a patra procedură, fiind selectaţi încă doi procurori. În curând, EPPO va avea şi un sediu la Bucureşti.
S-a agreat continuarea cooperării pentru a sprijini România în vederea îndeplinirii angajamentelor.
Publicat in: 28/06/2022