Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages

MINISTERUL JUSTIȚIEI


Ministerul Justiției marchează Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeilor

 

Astăzi, 25 noiembrie, este Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor. Solidari cu acest demers, clădirea Ministerului Justiției va fi iluminată în portocaliu, culoare dedicată, la nivelul Organizației Națiunilor Unite, luptei împotriva violenței asupra femeilor. De asemenea, MJ a schimbat culoarea de fond a website-ului propriu în portocaliu.

Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor nu se rezumă la marcarea simbolică a unui fenomen inacceptabil, ci reprezintă un efort permanent al tuturor actorilor sociali și instituționali responsabili, inclusiv al Ministerului Justiției.

În acest sens, în completarea demersurilor asociate Convenției de la Istanbul, cel mai complex instrument de cooperare juridică internațională în ceea ce privește prevenirea violenței împotriva femeilor, protejarea victimelor, urmărirea penală a autorilor și adoptarea unei game largi de măsuri pentru a aborda acest fenomen, în toată complexitatea sa, Ministerul Justiției a înființat, prin modificările aduse Legii nr. 230/2022 privind modificarea şi completarea Legii nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii. Mecanismul este dezvoltat pentru a oferi protecţie adecvată victimelor infracţiunilor, inclusiv prin operaţionalizarea unui fond de urgenţă accesibil în termen de 72 de ore de la momentul referirii unei victime către entităţile cu atribuţii în oferirea asistenţei şi protecţiei.
Totodată, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind ordinul de protecție, act normativ care extinde aplicarea unui instrument juridic deja dovedit ca eficient în practică, în vederea protejării tuturor victimelor actelor de violență, fără restrângere la cadrul domestic reglementat în prezent prin legea 217/2003.

 


Publicat in: 25/11/2022